A vívásról kezdőknek

Szerettem volna írni pár sort arról, hogy mit is fognak tanulni a gyerekek, ha hozzánk járnak vívni. Nagyon a kályhától indulok, ha esetleg valakinek nagyon alapszintű fogalmakat osztanék meg, akkor elnézést.

Először is a vívásról írnék általánosságban.

Ebben a sportban három ún. fegyvernem létezik:

Kard

A kard valószínűleg a mindenki által ismert fegyvernem. Kardozó volt pl. a mindenki által ismert Zorró vagy pl. Szilágyi Áron, aki most már háromszoros egyéni olimpiai bajnok. A kardvívásban az egész felsőtest, a fej és a karok a találati felület. Érvényes találatot a támadó adhat szúrással, vagy vágással.

Tőr

A tőrvívás ugyanúgy konvencionális fegyvernem, mint a kardvívás, itt is a támadó adhat találatot. Találati felület a törzs, máshol érvénytelen a találat. A tőr fegyver nagyon hasonlít a párbajtőrre, azonban kisebb a kosara.

Párbajtőr

A hozzánk járó gyerekek párbajtőrőzni fognak megtanulni. A párbajtőr a legszabadabb fegyvernem abban az értelemben, hogy itt nincsenek konvenciók, bárki, bármikor adhat találatot. Másnéven ezt tusnak hívjuk. A találati felület az egész test, nincs kivétel.

Nagyjából hasonló módon néz ki egy párbajtőr. Három fő részből áll: markolat, kosár és a penge. Az a része, amit a baloldalon látunk és nem hasonlít egy markolatra, az a markolat. Ezt belga vagy pisztolymarkolatnak nevezzük és nálunk ilyennel tanulnak majd a gyerekek vívni. Az egyenes nyél, amit az ember odaképzelne, az ún. francia markolat és nálunk nem folyik oktatás azzal a típussal. A félkör alakú fém kupola a kosár, ami tulajdonképpen az ember kezét védi. A penge talán egyértelműen látszik. Ennek a végén van egy kis “kapcsoló”, ami a találatjelző. Ez a pengébe behúzott két vezetéket zárja rövidre és így jelzi a találatot. A kosárban található még a konnektorállvány, amibe a vívó bedugja az ún. testvezetéket, amivel a találatjelző géphez csatlakozik. A testvezetékben három ér fut, kettő a találatjelzésért felelős, egy pedig azért, hogy ha pl. az ellenfél a másik kosarát szúrja meg, akkor az ne legyen érvényes találat.

A vívók felszerelése a következő: vívóruha vagy más néven plasztron, hónaljvédő, sisak vagy fejvéd, kesztyű, vívónadrág, vívózokni, vívócipő, testvezeték és párbajtőr. Csakis minősített ruhákban és felszerelésekkel lehet elindulni versenyeken és ezt nagyon szigorúan veszik.

A vívásban versenyen általában 5-ös asszókat (meccseket vívnak egymással) egy kisebb 6-8 fős körben. Tehát mindenki vív mindenkivel. Ezek után 64-es, 32-es stb. táblákat alakítanak ki, ahol már egyenes kiesés van a döntőig. Az egyenes kieséses szakaszban 15 találatig megy egy asszó. A 15 találat elérésére 3×3 perc áll rendelkezésre. Ha nem sikerül ennyi idő alatt eldönteni a mérkőzést, akkor kisorsolnak egy kedvezményezettet és további 1 percig folyik a mérkőzés. Ha ez idő alatt valaki találatot ad, akkor ő nyerte a mérkőzést, ha pedig nem, akkor a kedvezményezett nyert. Az időt úgy mérik, hogy minden alkalommal, amikor megállítják a meccset, akkor megáll az óra is.